EVELEIGH-13.jpg

HERITAGE EXTENSION

BLACKHEATH, BLUE MOUNTAINS

Against the Grain removed a subpar addition to this 1910’s cottage, replacing it with a two-storey extension that honours the original heritage features. Faced with a restricted block and challenging access, the project involved removing 140 tonnes of stone and soil by conveyor; asbestos removal; custom double-glazed windows throughout; and the re-roofing, insulation and recladding of the existing heritage structure. The extension provides a new master bathroom, kitchen and dining opening onto a deck perched amongst established trees. Lower ground includes living space, bathroom, laundry and external access.

 

Local leadlight artisan Julia Paul was commissioned to recreate the existing window design. The new leadlight panels were incorporated into bespoke double glazed window units handcrafted by Against the Grain. The 110-year-old sill from the original back entrance was carefully removed & reinstalled to form a threshold between old and new. Throughout the new spaces, Western Red Cedar features were stained dark in situ for continuity with the period-style interiors and cypress pine flooring matches the existing. The result is a sensitively transformed period gem that maintains the heritage streetscape whilst providing the efficient comforts of a modern home.

  • Facebook - White Circle
  • Houzz - White Circle

Lic. Builder No. 225942C

© Copyright 2021 | Site Designed & Built by Lotza Design